2010. november 12., péntek

ANNAEVA Beteljesült Vágyak

Hachbold Anna és Kárpáti Éva, az ANNAEVA tervezői külön-külön érkeznek az interjú helyszínére. Először Anna hív, hogy késik egy kicsit, majd Éváról derül ki, hogy ő sem ér oda időben, mert nem tud a környéken parkolni. Ezek után nyugtázom azt is, hogy amatőr sajtómunkásokhoz is méltatlan módon otthon hagytam a diktafonom, így Marci telefonjára hagyatkozom. A sok hátráltató tényező ellenére jót beszélgetünk munkáról, célokról és a magyar divatról.


Idén megnyertétek a Fashion Awards Hungary Az Év Fiatal Divattervezője díját. A legutóbbi aktualitás veletek kapcsolatban a Marie Claire Fashion Days, amelyen először mutatkozhattatok be. Milyen érzés volt, hogy felkértek benneteket?

Éva: Természetesen nagyon jól esett, hogy felkértek. Engem ez egy kicsit meglepetésként is ért. Annát nem, ő mindig sokkal magabiztosabban áll ezekhez a dolgokhoz.

Anna: Azt tudni kell, hogy azelőtt kértek fel bennünket, hogy megnyertük a díjat – számomra inkább ez volt meglepő, így utólag. Tavaly nézőként voltunk a bemutatón, amikor Éva odasúgta nekem, hogy milyen jó lenne, ha jövőre bennünket is felkérnének. Ez egy nagy, közös vágyunk volt; a legközelebbi cél, amit szerettünk volna elérni.




Mit jelent ott lenni a MCFD-n?

Anna: A Marie Claire által felkért tervezői gárda az Magyarországon, akik közé mi is szeretnénk tartozni. Az egy szint, egyfajta minőség és szakmailag elismerés.
Hiányzik egy teljesen független, de magas színvonalú divathét Magyarországról?


Anna: Hiányzik, persze.

Éva: Attól függ, mit jelent az, hogy teljesen független. A világon mindenhol úgy van, hogy támogatják a divatheteket. Nem feltétlenül divatlapok, gondolj csak a Mercedes-Benz Fashion Week-re. A Marie Claire felvállalta, hogy létrehoz egyet, amely eddig valóban hiánycikk volt itthon.



Az egyik vágyatok ezek szerint teljesült. Mi az, ami most a szemetek előtt lebeg?

Anna: Nagyon sok minden van, amit szeretnénk elérni, de kis lépésekben haladunk. Az első a showroom, amit már régóta szeretnénk megnyitni, de mindig közbejött valami. Minden megvan hozzá, de még tart a felújítás, így egyelőre nem tudunk beköltözni. A távlati célunk pedig az, hogy terjeszkedjünk külföldre. De általában azok a terveink, mint minden fiatal tervezőnek Magyarországon.



Sokszor és sokfelől hallani, hogy nagyon sok fiatal, tehetséges tervező van az országban. Mi az, amitől mégis kiugró lehet valaki?

Anna: Ez azért nehéz kérdés, mert a tehetség mellett az is számít, hogy ki és hogyan menedzseli a márkáját. Egyébként a Krea, ahol idén diplomáztunk, nagyon jó ebben, mert ők külön oktatják, hogy mit kell csinálni, miután kikerültél az iskolából.

Éva: Nagyon sok fiatal és tehetséges divattervező volt, van Magyarországon, akiknek a nevét soha nem is hallottuk. Manapság oda kell figyelni a marketingre, és mi is próbálunk így működni.

Tovább a teljes ciikhez

Nincsenek megjegyzések: